Toto

Ketua Pegawai Eksekutif Suncity Alvin Chau dan 10 yang lain ditahan kerana didakwa terlibat dalam jenayah terancang, perjudian haram dan pengubahan wang haram

Polis Kehakiman (PJ) Macao hari ini memindahkan 11 orang – dilaporkan termasuk mogul junket terkenal Macao, Alvin Chau Cheok Wa – ke Pejabat data macau Pendakwa Raya (MP) di ZAPE kerana didakwa menjadi ahli pertubuhan jenayah, operasi perjudian haram dan pengubahan wang haram .

11 suspek dibawa menaiki dua kenderaan polis sejurus selepas sidang media ringkas di ibu pejabat PJ.

11 orang itu – sembilan lelaki dan dua perempuan – bertudung dan bergari apabila Result SGP mereka diiringi oleh pegawai PJ dari bangunan itu. Selain Alvin Chau, lelaki lain dari Macao dinamakan sebagai: Si Tou (37), Cheong (56), Ma (38), Cheong (46), Leong (37), Loi (37), Wong (57) ; dua perempuan dari Macau bernama Ho (30) dan Wong (37); dan seorang lelaki Hong Kong juga bernama Chau.

Kes itu terbongkar selepas Biro Keselamatan Awam (PSB) di bandar Wenzhou, wilayah Zhejiang, mengeluarkan waran tangkap terhadap seseorang yang dikenali sebagai Zhou Zhuohua pada Jumaat. Menurut sistem transliterasi Kantonis-Portugis adat Macau, nama itu dieja Chau Cheok-wa. Pegawai penguatkuasa undang-undang tanah besar mula menyiasat kes itu pada April 2020.

Menurut laporan media, salah seorang yang dibawa ke ibu pejabat PJ semalam Result Sidney ialah Alvin Chau Cheok Wa, pengasas dan CEO Suncity, salah satu pengendali junket kasino utama Macau.

Beberapa alamat, termasuk pejabat di NAPE dan sebuah rumah di Coloane, digeledah polis semalam di mana mereka merampas wang tunai MOP 3 juta dalam pelbagai mata wang serta sejumlah dokumen, komputer dan pemacu USB, The Macau Post Daily dilaporkan.