Toto

Jumlah pelawat Macau penuh 2020 di bawah 6 juta: bos pelancongan

Macau akan menyaksikan pada 2020 penurunan tahun ke tahun pertama sejak 2015 dalam jumlah ketibaan tahunan pelawat bandar itu, dengan angka setahun penuh dijangka di bawah 6 juta, kata pada hari Rabu Maria Helena de Senna https://gatesofolympus.one/ Fernandes, pengarah Pelancongan Kerajaan Macau Pejabat (MGTO). Kira-kira separuh daripada jumlah itu dicatatkan pada Januari, dengan lebih daripada 2.8 juta ketibaan pelawat pada bulan pembukaan tahun ini.

“Saya tidak fikir kami akan mencapai 6 juta [ketibaan pelawat] tahun ini,” kata Cik Senna Fernandes (gambar) kepada pemberita di luar Forum Ekonomi https://sbobet.bond/ Pelancongan Global. Pengarah MGTO berkata 2020 telah menjadi “tahun yang sangat sukar” untuk perdagangan pelancongan kerana sekatan untuk membendung wabak Covid-19.

Macau menerima lebih 39.4 juta pelancong pada 2019, peningkatan hampir 10 peratus berbanding 35.8 juta ketibaan pelawat yang direkodkan pada 2018, menurut data rasmi.

Kali terakhir angka pelawat tahunan di Macau turun adalah pada 2015. Ketibaan untuk tahun itu berjumlah 30.7 juta, penurunan tahun ke tahun sebanyak 2.6 peratus.

Cik Senna Fernandes berkata MGTO tidak menjangkakan kemuncak dalam jumlah ketibaan pelawat bulan ini, kerana tempoh cuti Disember bukanlah “tempoh perjalanan yang tinggi” di tanah besar China.

“Pada masa ini, satu-satunya pasaran yang boleh kami usahakan ialah tanah besar China, dan [percutian] Krismas bukanlah tempoh perjalanan yang tinggi di https://totobetsgp.org/ tanah besar China,” kata bos pelancongan itu. “Kami tidak menjangkakan jumlah tempahan yang sangat tinggi,” tambahnya.

Pihak berkuasa pelancongan tempatan kini sedang merancang lebih banyak aktiviti promosi di tanah besar untuk tahun depan. “Kami pada ketika ini https://angkasdy.xyz/ merancang beberapa aktiviti ‘luar talian’ di bandar-bandar utama di tanah besar pada bulan Januari, sama seperti yang telah kami lakukan di Beijing,” kata Cik Senna Fernandes, merujuk kepada kempen pemasaran yang dipanggil “Minggu Macao Beijing” yang berlaku pada akhir September.